/*ΣΧΟΛΙΑ ------------------------------------------------*/ e mail :contosteris@gmail.com Η Ομάδα Γκαροψυχολογίας Πελλάνας εύχεται να μπει ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΤΟ ΑΥΛΑΚΙ

Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Ανακοίνωση!

Η Σελίδα της Ο.Γκ.Π δεν έχει μόνο ψυχαγωγικό ή ενημερωτικό χαρακτήρα-σκοπό αλλά και εκπαιδευτικό.
Σήμερα ξεκινάμε μια καινούργια στήλη  9βολτη με τις παλιές λέξεις του χωριού και της πιάτσας που χρησιμοποιούντε ελάχιστα ή καθόλου.Για να θυμούνται οι παλιότεροι και να μαθαίνουν οι νεώτεροι τα γράσα.Kάθε μήνα λοιπόν και από μία ανάρτηση με  λέξεις κατά αλφαβητογαμική σειρά.
Όποιος Αγνός και Γκαρόψυχος  Πελλανιώτης γνωρίζει λέξεις που δεν υπάρχουν στη συλλογή μπορεί να συμπληρώνει με τα σχόλιά του.
Όποιος δε έχει πεί κακό λόγο για εμάς να τον ξερνά η γής αφού πρώτα έχει σκυλογγαρίξει.
Εξήγηση και σχόλια για τις άγνωστες λέξεις θα γραφτούν όταν υπάρξει ευθυγράμιση τουλάχιστον 5 Πλανητών και ταυτόχρονα να φυσά κατεβατός από το Μαλεβό στη Μπουκουβίνα να ρίνει Πιτουρίδα και να ανακλανίζονται τα σπαράγγια στην Κουκίστρα.

36 σχόλια:

  1. λιγδομπερντες ατζιναβωτος και ανεμιαρης[ο αστατος καιρος ειδικα αυτη την εποχη]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΝΗΨΟΝ ΑΝΟΜΗΜΑΤΑ ΜΙΜΟΝΑΝ ΟΨΙΝ.α/φραση που βρισκονταν εξω απο το ναο της αγιας σοφιας στην κωνσταντινουπολη.β/δισκος των MAGIC DE SPELL.γ/φραση που την εφεραν τουριστες του χωριου οταν παραθεριζαν σε μοναχικα νησια του αιγαιου.παντα με κρατικη χορηγεια στα τελη 40 αρχες 50.περνωντας τις πιο happy days της ζωης τους.οπου εκει αναβαθμιστηκαν και αναβαπτισθηκαν πριν ακομη οι χιππυς ανακαλυψουν τα ματαλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. μεσσιας.ο κ.μ.κατοικος αμερικης που τον περιμενουν να ερθει για να ανοιξουνε οι δουλειες των καφενειων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. killers-money.χαρακτηρισμος κατοικου για τους υπολοιπους οταν βγηκαν οι αποζημιωσεις για το δρομο.δηλαδη εννοουσε δωρον-αδωρον τα λεφτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. γουρουνοβοσκοι.ετερος χαρακτηρισμος του κ.φ. για τους ντοπιους οταν γυρισε απο αμερικη.με αποτελεσμα ψευτοεγωιστης κατοικος να τους ξεσηκωσει και να του κοψουν την καλημερα.αδιαφοροντας οτι μπορει να προκληθει διπλωματικο επεισοδειο αναμεσα στα δυο κρατη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. καθηστερημενοι.-4μελης οικογενεια του χωριου-9γραμματα-καθε εκλογες βγανουν το καπιστρι απο το γαιδαρο και το φορουν.οι μεγαλοι εμφανιζονται μονο του αγιου φανουριου.η για τη συνταξη.οι μικροι πιο συχνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. μουνουχια χαρακτηρισμος κατοικου γνωστου πανελληνια για την τσιγγουνια και την κουτοπονηρια του,για καποιους που εκαναν καποιες οικογενειακες επιλογες. που αυτος επειδη ειναι εξω απο το χορο δεν συμφωνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. παγαποντης.χαρακτηρισμος εργατικου ανθρωπου καποιας ηλικιας για κοντογειτονα του.επειδη του εχει απληρωτο ενα μπλευρο αραποσιτι,αλλα και οταν τον ταιζε εκεινος κοιταγε να του βουταει απο σκορδα μεχρι χαρτοπετσετες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΤΑ 3Λ.λερα,λαμογιο,λαδιαρης,ψευδωνυμα κατοικου γειτονικου χωριου,που οι δαγκωνιες του εχουν περασει τα συνορα του νομου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. σπιτια 3ης κατηγοριας.χαρακτηρισμος κατοικου για καποιους μεγαλωμενους σε ανθυγειηνο περιβαλλον,που εξασφαλιστηκαν επειδη πηραν καποιο χαρτι η πιασαν μια δουλεια.και αρχισαν τις γκρινιες και τα δικαστηρια κατα δικαιων και αδικων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. χουβαρνταδες.διαφοροι import-export αλλα και τεως του δημοσιου που φημιζονται για την απλοχερια και το κιμπαριλικι τους.το γραμμα Μ βοηθαει.αλλα τους ξερεται γιατι ζουν αναμεσα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ξελασπωμα.οταν μια ζωη βοσκεις ενα χωριο,κανεις τις δουλειες σου,εναντι των αλλων,τακτοποιεις τους δικους σου.περιμενεις ευκαιριες να αναδυθεις.κανεις καποια ανοιγματα πασης φυσεως.και στο τελος καταφερνεις και βγανεις τα φορτια απο την πλατη σου με δημοσιο χρημα.ΜΠΡΑΒΟ ΚΑΙ ΕΥΓΕ.και αστους αλλους να κανουν συλλαλητηρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. aλεπουδιαρης και αρεμπουκλιδιαρης.οταν πηγαινεις δια της τεθλασμενης οδου και οχι δια της ευθειας,πχ οταν θες ταβερνα με την σκεψη οτι θα πληρωσουν οι αλλοι το λογαριασμο.ενω θα φας ΒΑΣΙΛΙ-ΚΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. υποκριτης ξερολας διπροσωπος. ανθρωπος με καποια μορφωση που την κανει τροπο ζωης και προσπαθει να επιβαλει σε εναν τοπο τις αποψεις του.ενω πισω απο αυτο προσπαθει επιμελως να κρυψει τις αδυναμιες του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. αγγουρω και καραβοπηδηχτρα.οταν σε καποιες ο χρονος ερχεται αδυσωπητα και σταματουν να γραφουν και να βαφουν.και μενουν οι πολλες αναμνησεις.γλυκο της νιοτης μου πουλι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. αγορανομια αποδειξεις,αυξηση,ταμιακες,ανατημιση .ακριβεια,μας πηρε πολλα,εχετε να βαλτε τιποτα,θα κερασετε,ΛΕΞΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΜΕΡΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ανα[ΣΟ]δομηση ετεροχρονισμος βασεις ΔΝΤ οπως ΤΝΤ.[τρινιτροτρολουολη]ευρωπη σοσιαλισμος αλλαγη,λυγμενα λαε στροκαν.ι βοηθα φτωχε να μην σου μοιασω,και αν σαν βολευτες εγκλωβιστουμε καμμια ωρα στη βουλη.επικαλουμαστε την παπαροκουβεντα οτι κινδυνευει το πολιτευμα ο κοινοβουλευτισμος και η δημοκρατια[των 300]φοβομαστε το ατιμο το ξυλο.αυτο οντως βγηκε απο τον παραδεισο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. δημητριου παπαδημητριου χατζηδημητριου εκδοτικοι οικοι με ειδικοτητα σε βιβλια εγχειριδια και συνταγογραφηματα νομικης και ιατροδικαστικης θεματολογιας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. βαβυλωνια.οταν ενα σπιτι ειναι κλειστο τον περισσοτερο καιρο και ανοιγει μερικες μερες το χρονο για να υποδεχτει γερμανους αστυφυλακους γαμπρους θυγατερες αλευριτες σπαρτιατες αγγλους γαλλους πορτογαλους μπακαληδες μαναβιδες χασαπηδες χατζηδες[προσκυνητες δηλαδη]και σταυροκοπουμενους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. καλλιοπη.τα αφοδευτηρια του στρατου.θανασης.παιχνιδι της τραπουλας με μπαλαντερ.poutana.ελληνοιταλικη λεξη με υποκατηγοριες[συστηματικη δηλωμενη,καμουφλαρισμενη κλπ]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. φιλοτιμες και ψυχοπονιαρες.οσες συμπαραστεκονται στις λυπες και στις στεναχωριες των ανθρωπων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. patrona...γνωστη λεξη..και μη εξαιρεταια.[χεσε θεατρο και κατουρα παρασταση]μια γενικη εικονα ενος ανθρωπου η ενος τοπου προς τα εξω.-μην γραφεις τιποτα-[δηλαδη οτι λεμε ξεχασε το]σουρτουκι-αλληλοκατευθηνομενη λεξη τοπικης ισχυος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ-γνωστο επωνυμο που υπαρχει κατα πληθωρα στην πελλοπονησο.με πιο γνωστους τους΄΄ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ λαικος τραγουδιστης.ΓΙΑΝΝΗΣ και ΠΑΝΟΣ γνωστοι ηθοποιοι.και ΑΝΔΡΕΑΣ πρωην ποδοσφαιριστης και προπονητης της παναχαικης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟΣ-γνωστο ονομα με εξεχοντες τους-ΝΙΚΟΣ παληος ηθοποιος και ΑΛΕΚΟΣ δημοσιογραφος διευθηντης των εφημεριδων απογευματινη[1970]και εθνος[1980]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ γνωστο ονομα με κορυφαιους τους-ΓΙΑΝΝΗΣ συγγραφεας-αντιστασιακος.ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ τεως υπουργος του πασοκ.ΠΑΝΟΣ λαικος μουσικοσυνθετης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. ΠΑΠΑΣΤΑΘΗΣ λακης σκηνοθετης και συνδημιουργος της τηλεοπτικης εκπομπης παρασκηνιο.ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΙ αφοι.σκηνοθετες και παραγωγοι κινηματογραφου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ.1 ΓΕΩΡΓΙΟς στρατηγος ε.α 2 ΚΩΣΤΑΣ σκηνοθετης-παραγωγος 3 ΓΙΩΡΓΟς παραγωγος κινηματογραφου 4 ΒΑΙΟΣ τεως αμυντικος της ΑΕΚ 5 ΜΑΡΘΑ ηθοποιος 6 ΑΝΘΗ ονομασια του γηπεδου της καβαλας.7 οικογενεια αθιγγανων που κατοικοεδρευει εντος παρακειμενης οχθης των εκβολων του ποταμου ευρωτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. bissnesmen[επιχειρηματιες]κατοικοι ομορου χωριου,οικονομολογοι τοσο πολυ που κανουν την δεκαρα λυρα.και ειναι ετοιμοι να προτεινουν στους ιθηνοντες τροπους για να βγουν απο τα αδι-εξοδα.οπως πως ειναι να χεζουνε και να μη φιρνανε.η πως ειναι να δουλευεις και να πεινας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. greek parimia.gatoi gamoun kai gatoi skouzoun

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. σκατα εδω σκατα εκει σκατα κι ο κοσμος ολος,κι απ τα πολλα πια τα σκατα μου πιαστηκε ο κωλος.ερχεται ο ενας ο σκατας θαρρουμε πως σωθηκαμε,σαν φυγει ομως βλεπουμε πως αποσκατωθηκαμε.ΓΕΩΡΓΙΟς ΣΟΥΡΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. ..μονο σκατα φυτρωνουνε στον τοπο αυτον τον αγωνο,κι ολοι χεσμενοι ειμαστε σκαταδες στο τετραγωνο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. ayto το τελευταιο τα καλυπτει ολα.σβηνουμε ολα τα δεδομενα και ξεκιναμε απο την αρχη.σε 10 περιπου λεξεις χωρεσανε ολα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. ΠΑΤΡΙΚΗ ΣΤΟΡΓΗ-ενα απο τα πολλα ελαττωματα αειμνηστου κατοικου,σαμπως ειχε και κανενα πρωτερημα δηλαδη,επειδη του αρεσε να θωπευει σαν να επαιζε τυφλομυγα,μερικα ανηλικα κοριτσακια,και κατα λαθος γλυτωσε το ξυλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. καπεταν αργυρω σταυροπουλου απο βασσαρα,ηρωιδα της αντιστασης.που κατοικος του χωριου τις μοιαζει στην δυναμικοτητα παρα την περασμενη της ηλικια και την μειωμενη κινητικοτητα της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. μητσος μιχαλοπουλος-ο πρωτος μεγαλοεργολαβος.σε αυτον ωφειλεται πριν απο τον πολεμο η βαση οι μελετες τα σχεδια ριμοτομιας οι αναπλασεις των πλατειων η χαραξη για την υδρευση.και γενικα σε δικα του σχεδια βαδιζει σημερα το χωριο και απο αυτον ξεκινησε τοτε και σημερα φαινεται η τεραστια διαφορα απο τους αλλους οικισμους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. 18/8/2011 ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ-μακκαβαιοι-παναθηναικος ΑΟ [ο σαρκι περιτμυθηναι καταδεξαμενος] 3-0.

    ΑπάντησηΔιαγραφή