/*ΣΧΟΛΙΑ ------------------------------------------------*/ e mail :contosteris@gmail.com Η Ομάδα Γκαροψυχολογίας Πελλάνας εύχεται να μπει ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΤΟ ΑΥΛΑΚΙ

Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Τα 100 Φλουριά.


Λυγμικό άσμα του Χρύσανθου,Βυζαντινό Άκουσμα με Αρχαία μουσικά όργανα.
Αυτά είναι τα όπλα μας!!!

 
Στίχοι: Νίκος Γκάτσος
Μουσική: Χριστόδουλος Χάλαρης
Πρώτη εκτέλεση: Χρύσανθος

Σ’έρημο φαράγγι σε λυποποριά
Έχασα μαντήλι μ’ εκατό φλουριά
Ξόρκισα το χώμα έκανα σταυρό
Πριν αποσπερώσει να τα βρω


Τότε καρασκέρι γροίκησα μακριά
Κι είδα μες στο ήλιο στην κακοπετριά
Τρεις αλογολάτες με βαριά σπαθιά
Και τις αλυσίδες αρμαθιά


Τι’ναι το κισμέτι τι’ναι το γραφτό
Πριν το μονοπάτι πάρω να κρυφτώ
Μού’στησαν καρτέρι σε μια πατουλιά
Και με κλαίγαν δένδρα και πουλιά


Ήταν μαύρη Τρίτη μαύρο δειλινό
Κι έχασα τον κόσμο και τον ουρανό
Σε μεγάλο κάστρο σε βαθειά σπηλιά
Με τους πεθαμένους αγκαλιά


Ώσπου κάποιο βράδυ τρίξαν οι αρμοί
Κι άστραψε στην πόρτα λυγερό κορμί
Μια Βασιλοπούλα σαν τη Μαξιμώ
Πού΄χε δυο φιδάκια στο λαιμό


Πάρε λέει τα φίδια, βάλ’τα στη καρδιά
Και μεγάλωσέ τα σα μικρά παιδιά
Το’να είν’ ο Δράκος τ’άλλο ο Διγενής
Άξιο τους αδέρφι να γενείς


Κράτησα τα φίδια μες στην ερημιά
Βιος μου και ρεγάλο και κληρονομιά
Μου΄φερναν καρύδια γάλα και ψωμί
Δίχως να γυρεύουν πλερωμή


Κι όταν κάποια νύχτα σώπασε η φωτιά
Σκάψανε του τοίχου τη ραγισματιά
Βρήκαν κερκοπόρτα και πρωί πρωί
Μού’δειξαν το δρόμο στη ζωή


Τώρα τι στα λέω τι στα μολογώ
Μάθε μόνο τούτο- πού’μαθα κι εγώ
Αν κρατάς χρυσάφι πλούτη και φλουριά
Δεν κατέχεις τί’ναι λευτερια

13 σχόλια:

  1. ειχε βγαλει ο μακαριτης χρυσανθος θεοδωριδης τον δισκο ΔΡΟΣΟΥΛΙΤΕΣ το 1977 και ηταν μεσα και αυτο.ενα αλλο ηταν το γνωστο.θα σου στειλω ενα κοκκινο φιλακι..βροχουλα το φθινοπωρο και το χειμωνα κρυο..κλπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. να μην τα λεμε συνεχως.αντιπολιτευση αυτη την στιγμη στην ελλαδα κανουν μονο η χρυση αυγη και οι αντιεξουσιαστες.οι αλλοι της βουλης αλλο λιγο αλλο πολυ ειναι κομματια εξουσιας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. αλλα αυτοι που θελουν το πολυ ξυλο,και κυριολεκτω ειναι αυτοι του συνασπισμου.για λακωνια μιλαμε παντα.αυτοι ακροβατουν με το ενα ποδι στη ΝΔ και με το αλλο στο ΠΑΣΟΚ.επειδη δεν εχουν κατι δικο τους να δειξουν.εχουν ληξη τα φαρμακα τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ..την δεκατη ο τσιφλικας νασου κοψιμο ο πασας και υπαγορευε το ρασο σφαξε με αγα μου να αγιασω.,απο το θεατρικο του μητσου ευθυμιαδη ΟΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ.διαδραματιζεται στο 1821.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. και για να μην ξεχναμε δηλαδη.αντωνιος οικονομου, γιαννης καψαλης-κωστας λαγος.δολοφονηθηκαν απο τους προυχοντες το 1821 στην υδρα και στις σπετσες αντιστοιχα επειδη υψωσαν την σημαια της επαναστασης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. απο τραγουδι παμε καλα.εχουμε καταφερει τα τελευταια χρονια και καπαρωνουμε την 7η-8η θεση στη γιουροβιζιον.τωρα πηραμε την πρωτη θεση σε πανευρωπαικο διαγωνισμο με την παιδικη χορωδια του δημου α..ων που ερμηνευσε το τραγουδι...ανω κατω χτες τα καναμε στου σιδερη τον παληοτεκε ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ραγιας εγω δεν γινουμε,τουρκους δεν προσκυναω.δεν προσκυνω τους προυχοντες,και τους κοτσαμπασι'δες,μον καρτερω την ανοιξη να ρθουν τα χελιδονια να παρω δι'πλα τα βουνα με τους καπεταναιους.[ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΚΑΙ ΑΝΟΙΞΑΝ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΚΩΛΛΕΤΗΔΕΣ ΚΑΙ ΜΑΥΡΟΚΟΡΔΑΤΟΥΣ..και φτασαμε εως εδω που φτασαμε]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ως για το βυζαντιο τι να λεμε,αυτα τα καθεστωτα ειναι με ημερομηνια ληξεως.ακμη και παρακμη.1150 χρονια πολλοι λιγοι ηγεμονες διακριθηκαν.οι περισσοτεροι δεν ηταν ικανοι,και ετσι ειναι παντα σε εναν κληρονομικο θεσμο.γιαυτο και σημερα οι εναπομειναντες βασιλεις ειναι σε λιγα κρατη και χωρις ουσιαστικες αρμοδιοτητες.ο συμεων της βουλγαριας κατεβηκε υποψηφιος εκλεχτηκε προθυπουργος ταζοντας οτι σε 5-6 χρονια θα ευημερουν ολοι εκει.τελικα η λογικη λεει οτι ποιο ευκολα γινονται ολοι φτωχοι παρα ολοι πλουσιοι.και εφυγε δια νυκτος και αποτυχων.ετσι ειναι ο θεσμος σαν τον κρονο που ετρωγε τα παιδια του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. 1975 μαρκοπουλος σκουρτης χαλκιας μοσχολιου με αποτελεσμα τον δισκο ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ.η φαμπρικα,μιλω για τα παιδια μου.διαχρονικα τραγουδια.αναφερονταν στην ζωη των ελληνων στη γερμανια.σαν χωριο εχουμε και εμεις μεταναστευση,σε πολλα κρατη.αλλα στο συγκεκριμενο ποιο πολυ ειχαμε ανταλλαγη πλυθησμων.εξαγαγαμε πολιτισμο καλλος και διαφορα φρουτα παραγωγης μας.ο χωρος υπηρξε αφορμη για γνωριμιες ελληνων με αλλους ελληνες διαφορων περιοχων.για να βγει αληθινο αυτο που λεει οτι δωσαμε καρβουνο και πηραμε σταχτη.καρβουνο για τραινα εμεις σταχτη για σκορδα αυτοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. οι ελληνες δεν ξεχναμε ευκολα και το αποτυπωνουμε στη λογοτεχνια.70-72-73 ειχαμε τους δισκους ΑΛΒΑΝΙΑ, ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ,ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ.που αποτυπωνουν μουσικα και ποιητικα τα βιωματα διαφορων ιστορικων περιοδων τις ποιο πολλες φορες με ανοιγματα και τροπους προσεγγισεως.και φτανουμε στο 78 και στην ταινια του ν.κουνδουρου 1922.που δειχνη την ωμη βια καποιων σε αλλους.δειτε την για την ιστορικη της αληθεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. καλο θα ειναι να θυμουνται και το 146π.χ.απο τοτε βασικα μας πηρε η αποκατω βολτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΓΙΑΝΝΗς ΜΗΛΙΩΚΑς επικαιρος οσο ποτε./λενε πως ειμαι γκαντεμης παληοκουμουνι αναρχας,χωρις αιτια φρικαρω κι αλλα πολλα εμπριμε.πιασαν τα ποστα κοθωνια κι ολα τα ξερουν ξεραδια,ηρθανε λεει να μας σωσουν που να μη σωσουν ποτε.γυρω σαινια καναγιες,τρωνε με δεκα μασελες,θελουν βρεγμενη σανιδα,και τους φερομαστε ευγενικα.αστα να πανε στο διαλο,καθε καρεκλα και χαχας,ολα πηγαινουν στο φουντο,κι αυτοι της..λιλης το χαβα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή